Ter Lering ende Vermaak - nummer 8Zes momenten waarop u wél moet micromanagen


17 augustus 2010 - Micromanagen. In de meeste managementboeken staat dat u dit te allen tijde moet vermijden. Christine Rioran, hoogleraar management en consultant, stelt op Forbes echter dat er toch situaties zijn waarin uw nauwlettende supervisie en oog voor detail essentieel zijn.

Micromanagen is soms

een must


Zes omstandigheden waarin u voor de verandering wél moet micromanagen:


1. De strategie verandert

Als een bedrijf of afdeling van strategie verandert of nieuwe processen implementeert, moet u over het algemeen nauwkeurig richting geven tot iedereen de nieuwe richting begrijpt en ermee overweg kan.


2. De onderneming gaat iets nieuws doen

Als er nieuwe producten of diensten gelanceerd worden, is er vaak extra supervisie nodig. De onderneming betreedt immers onontgonnen terrein waarop iedereen snel op snelheid moet komen. Alle hens aan dek is hier het credo.


3. Er komt een nieuwe leider, werknemer of afdeling

Het is een veelvoorkomende fout om te denken dat hele goede en ervaren geen advies en begeleiding kunnen gebruiken als ze nieuw zijn of een nieuw takenpakket krijgen. Dit kan betekenen dat projecten wat nauwkeuriger geëvalueerd moeten worden, er nieuwe prioriteiten vastgelegd moeten worden, er vanuit een ander gezichtsveld naar situaties gekeken moet worden, mensen aan elkaar voorgesteld moeten worden, enzovoort. Loop een tijdje mee met de nieuwe leidinggevende of werknemer tot hij/zij ingewerkt is. Komt er een nieuwe afdeling, houd de boel dat een tijdje nauwlettend in de gaten tot alles op rolletjes loopt.


4. Resultaten blijven uit

Maar al te vaal worden dingen eenvoudigweg niet gedaan. Leiders wachten dan vaak geduldig op veranderingen of de langverwachte resultaten. U hebt immers gedelegeerd. Wacht echter niet te lang. Blijft een project onafgerond, ga dan op zoek naar de reden daarvan. Soms is het te moeilijk voor een werknemer, soms zijn er obstakels vanuit de organisatie. En ja, soms doet iemand gewoon zijn werk niet.


5. Een klant dient een ernstige klacht in

Als er iets misgaat op het gebied van service en de klantrelaties in gevaar komen, moet dit altijd onderzocht worden. Krijgt u een ernstig probleem te horen, zoek dit dan tot op de bodem uit en zorg dat u op de hoogte blijft. Vaker wel dan niet zullen uw bevindingen leiden tot een hoognodige verandering in de processen of klantenservice.


6. De resultaten vallen tegen

Blijven de gewenste resultaten uit, week na week, dan moet u de verantwoordelijken op het matje roepen en de redenen van het uitblijven achterhalen. Vraag meteen wat er gedaan kan worden om wel resultaten te boeken. Verandert er nog niets, duik dan nog dieper in de achterliggende oorzaken om te kijken welke veranderingen noodzakelijk zijn.


Uitleg

Wat de reden ook is, leg altijd eerlijk uit waarom u ineens gaat micromanagen. Zeg erbij dat u samen tot een oplossing wilt komen en hier alleen maar bij wilt helpen. Blijf overigens nooit te lang micromanagen. Moet u langdurig over iemands schouder meekijken, dan zit de betreffende persoon waarschijnlijk niet op de goede plek.In tien stappen naar meer geluk op het werk


16 augustus 2010 - Om gelukkiger te zijn met uw werk, is het niet nodig dat uw baas ophoudt u iedere avond te bellen of dat u meer salaris krijgt. Ook hoeft u uw droom om wijnboer in Frankrijk of hoteleigenaar in Spanje te worden niet waar te maken. Het is veel eenvoudiger dan dat.

Wie alleen voor de toekomst leeft,

is niet gelukkig in het heden


Dat zegt Srikumar Rao, auteur van ‘Happiness at Workand’ en leider van het lesprogramma ‘Creativity and Personal Mastery’ aan Columbia University, op Forbes.

Hij stelt dat het grootste obstakel voor geluk bestaat uit uw eigen geloof dat u het willoze slachtoffer van de omstandigheden bent. U creëert immers uw eigen werkelijkheid. Vanuit die overtuiging vertelt hij hoe u in tien stappen meer geluk in uw werk kunt vinden


1. Vermijd waardeoordelen

Als er iets ergs gebeurt, windt u er dan niet te al te zeer over op. Maakt u een fout, verbind daar dan niet meteen een waardeoordeel aan. Doe wat u moet doen zonder uw kalmte en gevoel van welbehagen te verliezen. De dingen zijn zoals ze zijn.


2. Oefen in veerkracht

Wie mentaal veerkrachtig is, krabbelt snel op na tegenslagen. Uzelf en anderen de schuld blijven geven kost onnodig veel tijd en energie. Blijf niet hangen in zinloos schuldgevoel en holle excuses, maar ga door. Alleen dan kunt u grootse dingen bereiken.


3. Koester geen wrok

Wie echt gelukkig wil zijn op het werk, koestert geen wrok. Laat het verleden rusten.


4. Verspil geen tijd met jaloezie

Als u jaloers bent, gaat u er in feite van uit dat er niet voldoende succes te behalen is voor u én de ander. Dat is niet waar. Denk liever dat wat een ander kan overkomen, ook u kan overkomen. Ofwel in uw huidige baan, ofwel bij een ander bedrijf.


5. Vind passie in uzelf, niet in uw baan

Tuurlijk, u mag best fantaseren over die droombaan met een torenhoog salaris waarin u iets goeds doet voor de maatschappij, samenwerkt met fantastische collega’s en ook nog iedere dat op tijd thuis bent voor het eten. Denk echter niet dat die bestaat. U kunt beter uw denkwijze over uw huidige baan aanpassen. Denk bijvoorbeeld niet van uzelf dat u een hr-manager bij een bank bent, maar dat u iemand bent die andere medewerkers helpt hun gezin te onderhouden, zich te ontwikkelen en te sparen voor hun pensioen.


6. Denk eens tien jaar terug

Veel problemen waar u tien jaar geleden mee worstelde, lijken nu totaal onbenullig. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor uw huidige problemen als u er over tien jaar aan terug denkt.


7. Stop met denken ‘als dit, dan dat’

Velen denken dat we eerst iets moeten bereiken en dat we dan gelukkig zijn. Als u die promotie krijgt, als u meer gaat verdienen, enzovoort. U hoeft niets te doen, hebben of te zijn om gelukkig te zijn.


8. Richt u op de reis, niet de bestemming

Uitkomsten kunt u niet controleren. Als u teveel focust op wat u hoopt te bereiken, leidt dat alleen tot teleurstellingen. De weg naat uw bestemming toe is minstens zo interessant en uitdagend.


9. Denk aan anderen

Zelfs in de huidige maatschappij waar het ieder voor zich is en individualisme hoogtij viert, loont het om anderen centraal te stellen. Die aardige collega aan wiens neus die promotie voorbij gaat, scoort misschien op hele andere, minder tastbare fronten. U hoeft geen rat te zijn om succesvol te zijn.


10. Verruil multitasking voor mindfulness

Multitasking staat geluk in de weg. Het betekent niets anders dan dat u veel dingen half doet en er nog meer tijd mee kwijt bent ook. Rao adviseert om steeds twintig minuten volledig te concentreren op één enkele taak, en dat tijdsbestek langzaam op te rekken naar twee uur. Zet tijdens die periodes uw mail en telefoon uit. Met enige oefening zult u merken dat u op deze manier uiteindelijk meer bereikt in minder tijd.