Ter Lering ende Vermaak - nummer 13Leiderschap special


Een tijdje geleden kwam ik een serie tegen over leiderschap. In ‘Leiders gezocht’, uitgezonden door NTR, gaat journalist Jeroen Smit op jacht naar de essentie van succesvol leiderschap in de 21e eeuw. Daar zitten een aantal zeer inspirerende afleveringen bij. In deze special tref je die afleveringen die mij het meest aanspreken. Ga er maar even goed voor zitten. Ik heb drie afleveringen geselecteerd en elke aflevering duurt ongeveer een half uur. Zoals altijd: Ter Lering ende Vermaak!


Groeten, RachelDeel 3:    De geboren leider

Deel 6:    De interactieve leider

Deel 7:    Leiders in balansDeel 3. De geboren leider

In hoeverre is leiderschap aangeboren, in hoeverre is het aangeleerd? Ooit gold het geboorterecht, maar het zoontje van de baas bleek niet altijd de slimste leider. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de professionele goed opgeleide manager daarom snel populair. Managers die stelden alles te kunnen managen werden steeds dominanter. Daar komen we nu van terug. Hoe je een goede leider kan worden, kan je gewoon niet leren. Dat zit zelfs voor een belangrijk deel in je genen. De kracht van het familiebedrijf zal worden herontdekt. Als is het alleen maar omdat bij deze leiders de lange termijn, duurzaamheid en een grote verbondenheid met producten en klanten een gegeven zijn.


Met:  o.a., Scott Shane, Henry Mintzberg, Ben Tiggelaar en Stephen Covey.

Bekijk de aflevering.Deel 6. De interactieve leider

De toekomstige leider is niet langer directief, maar interactief. De leider van de 21-ste eeuw biedt aan, bevindt zich tussen z’n werknemers en speelt verschillende rollen. Ze kunnen niet anders: radicale transparantie zorgt ervoor dat werknemers over dezelfde informatie beschikken als hun bazen. Organisaties veranderen door voortschrijdende technologie die communicatielijnen zowel versnelt als verkort. Geografische afstanden vormen geen belemmering meer om samen te werken. Het is in de toekomst zaak de technologie voor je te laten werken.


Met: Marissa Mayer, Byron Reeves, Daniel Pink, Theo Rinsema en Philip Rosedale

Bekijk de aflevering.Deel 7: Leiders in balans

Leiders geven leiding aan anderen. Maar dat doen ze pas echt goed als ze op de juiste wijze leiding geven aan zichzelf. Hoe blijft hij of zij in balans? Dat is de vraag die aan het slot van de serie wordt gesteld. Voorwaarde lijkt dat een leider vooral begrijpt dat het de verlangens en emoties van de zogenaamde ondergeschikten zijn die voorop moeten worden gesteld, belangrijker zijn dan de eigen verlangens en emoties. Om steeds maar weer te ervaren dat het mogen leiden een spirituele opdracht is, is het van belang dat de leider van de 21-ste eeuw de stilte op zoekt!


Bekijk de aflevering.